Банките трябва да бъдат добре, защото иначе ни чака катастрофа. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.

По думите му банките работят с около 20% собствен капитал, а всички останали пари, с които оперират, са наши. Банките са огледало и функция на представянето на съответната икономика, уточни Хампарцумян.Банките ще имат работа в добри и лоши години. Ключът на плана за възстановяване е не, че парите ще минат през банките, а за какво ще се използват, обясни банкерът.

Измамници точат банкови сметки чрез фалшиви ''заеми'' от чужди банки

Измамници точат банкови сметки чрез фалшиви ''заеми'' от чужди банки

Те използват основно телефонни номера с телефонен код +33

"Ако беше истински картел, щеше да бъде лошо", изтъкна Левон Хампарцумян и увери, че към момента икономическа криза няма. Според него инфлацията ще бъде умерена и изтеглена във времето. "Ако инфлацията е спекулативно по-скоро хората ще спрат да купуват даден продукт. Ако подстригването е 50 лева, хората ще пуснат талибански бради и коси", категоричен бе Хампарцумян.

Той е на мнение, че има спекулативно надуване на цените, но няма съмнение, че инфлацията удря по-различен начин с относително нисък доход. Той посочи, че масовото купуване на апартаменти не е изход от инфлацията. Апартаменти трябва да се купуват от хората, на които им трябва и тези, които могат да си го позволят. Пандемията показа, че имаме нужда от по-голяма площ вкъщи, каза Хампарцумян.