Близо 840 души са одобрени за безлихвени кредити от Българската банка за развитие, предаде БНР. Припомняме, мярката в подкрепа на самоосигуряващи се и хора в неплатен отпуск влезе в сила от 27 април.

В една от четирите банки за два работни дни са подадени над 760 заявления.

Междувременно граждани сигнализират за отказани кредити, съобщава БНТ. Жалби заради отказан безлихвен кредит се подават и в банката, която първа започна да работи по програмата.

"Има много частни случаи, които трудно могат да се решат незабавно. Ние ги обобщаваме и консултираме с колегите от Българската банка за развитие и търсим начин да се решат. 95% от случаите касаят проблеми с плащането на осигуровките. Съгласно изискването на програмата трябва да бъдат платени осигуровките за последните 6 месеца, а справката от НОИ показва, че това не е така." - коментира Ангел Геков, изпълнителен директор на столичната Общинска банка и председател на управителния й съвет.

ББР обяви условията за безлихвени кредити за граждани

ББР обяви условията за безлихвени кредити за граждани

За кредит по програмата може да се кандидатства до 31.12.2020 година

От 27 април в банката са подадени над 2400 заявления. Одобрени за безлихвен кредит са 700. Отказите са 303, а чакащите отговор 1400.

На този фон от социалното министерство съобщават, че новорегистрираните безработни са около 96 000. По мярката 60/40 ще бъдат запазени 165 000 работни места в близо 11 хиляди предприятия.

Националният осигурителен институт е превел 12 милиона и 500 хиляди лева за заплати на около 40 хиляди души от над 3 300 компании.