Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата "Сребърна". Заради уплахата част от двойките са ги напуснали. Според специалистите обаче няма опасност пеликаните да останат без поколение, съобщи БНТ.

Първите пеликанчета за тази година се излюпиха върху платформите в езерото. Оцеляването на птиците обаче е под въпрос, защото на територията на резервата е забелязан хищник от рода на енотовидното куче.

Момчил Петров от РИОСВ-Русе обясни, че според експерти енотовидното куче не е характерен вид за нашите географски ширини. По думите му този хищник е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка. Те живеят в Източна Азия, в Япония, и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи.

Нов сайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи

Нов сайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи

Сайтът ще бъде актуализиран с нови документални видеа, филми и снимки

С помощта на капани един от хищниците вече е уловен и даден за отглеждане в зоопарка в Ловеч. Другите два все още са на свобода, но не се намират понастоящем в гнездовата колония, каза още Петров.

От екоинспекцията предвиждат изграждане на висока ограда в района на колонията, която да предпазва пеликаните от бъдещи нападения.