За никого не тайна, че туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Сега, повече от всякога, е необходимо начело на сектора да застане човек, който е професионалист, познава всички лица на туризма в детайли. Именно затова Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предложи за поста председателя си Георги Щерев. Такъв отговор даде Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на вчерашната позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията (СЗБ).

БХРА заявяват, че кандидатурата на Щерев е подкрепена от абсолютно всички сектори в туризма - хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи, превозвачи, туроператори, експерти и от най-големите организации в туризма, обединени в Алианс на туристическата индустрия в България. Подкрепа са изявили и 36-те регионални структури на БХРА, подчертават те.

Предложението на БХРА за служебен министър на туризма - опит да се докопат до властта

Предложението на БХРА за служебен министър на туризма - опит да се докопат до властта

Те са готови да излязат на протест

При управлението на предходния служебен кабинет в туризма не бяха направени реформи, кадрови промени и дори анализ на направеното в сектора при предходното управление и за съжаление служебният кабинет се оказа просто плавен преход към връщане на статуквото. Заради този плавен преход бизнесът плати сериозна цена. Например бяха изплатени, уж за реклама, сериозни суми на фалиращия туроператор Томас Кук, който завлече със сериозни суми над 70 български хотела, чиито инвеститори сега едва оцелява, уточняват в позицията си те.

Статуквото бе това, което изразходва пари за реклама на сектора без никакъв реален ефект и подписа концесии на плажове за дълги години без да защити интереса на потребителите и на българските граждани, които са реалните собственици на ивиците и в разрез с интереса на хотелиерите, които са основните инвеститори в бранша. Нашата кандидатура на Георги Щерев за служебен министър цели именно да се разбие това статукво и да се решат проблемите, породени от него. Ако искаме да караме както досега, без да защитаваме интересите нито на потребителите, нито на инвеститорите, а да гоним лични цели, пиар или кариерно израстване, тогава наистина кандидатурата на Щерев не е подходяща за поста, заявяват в заключение хотелиерите.