Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, без да се карантинират обектите. Шведските маси тази година няма да са позволени, а между предлаганата храна и посетителите трябва да има преграда. Храната ще се дава само от служител на хотела.
Тези изисквания за работата в туристическия сезон влизат в проекта с подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене, публикувани от Министерството на туризма публикува на интернет страницата на институцията.
Сред общите правила се посочва, че трябва да се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.
В лоби пространствата местата за сядане също трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска.
Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения.
Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.
Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури.
Указанията са групирани основно в две групи - мерки за изпълнение от персонала и мерки за спазване от страна на туристите.
Конкретните инструкции са насочени в четири направления:
- Осигуряване безопасността на служителите/персонала;
- Осигуряване безопасност и сигурност за гостите в обектите;
- Превантивни процедури при съмнение за коронавирусна инфекция от служител спрямо друг служител;
- Процедури, които трябва да се спазват при съмнение за коронавирусна инфекция на гост/гости.
Документът се базира на указанията от Министерството на здравеопазването според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите. Имайки превдив, че туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение, функции, дизайн, експлоатация и управление, адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на този документ.