Държавата официално да отмени измененията в Наредба Н-18, както и да компенсира българския бизнес за направените в тази връзка разходи.

Това поиска съпредеседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предложение до МФ и премиера в петък.

"В продължение на три години министерството тормози българския бизнес - малък и голям - със своите намерения да въведе измененията в наредба Н-18, които се превърнаха в абсолютен кошмар, въвеждайки непоносими изисквания за българския бизнес в едни текстове, които са неразбираеми, взаимно противоречиви, технологично неприложими и абсолютно нетърпими от гледна точка на здравия смисъл." - заяви Иванов.

Той настоява и да бъде потърсена отговорност от чиновниците, които са допуснали Н-18 да се превърне във фактор за влошаване на бизнес климата в страната.

"Ще има изменения в Наредба Н-18." Това съобщи в края на юли на първия си брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той отказа да коментира повече по темата, като подчерта, че просто съобщава новината.

Подготвят се нови изменения в Наредба Н-18

Подготвят се нови изменения в Наредба Н-18

Новият икономически министър Лъчезар Борисов просто съобщи новината

Припомняме, че наредба № Н-18 е свързана с регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите и лицата, извършващи продажби в електронни магазини.

Влизането в сила на наредбата няколко пъти бе отлагано, а самото ѝ приемане предизвика много въпроси, а и противопоставянето на различни сектори от бизнеса.