Само за ден, камерите на тол системата уловиха 805 шофьори без винетки. Това съобщи доц. Георги Балабанов, експерт в "Националното тол управление" в ефира на Нова телевизия.

Той допълни, че в страната са поставени 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 километра от републиканската пътна мрежа.

Доц. Балабанов обясни че ако нарушител бъде засечен от стационарна контролна точка - опциите са две. Ако в последствие в рамките на деня той бъде спрян от патрул на "Националното тол управление" може да заплати компенсаторна такса.

От днес - глоби за шофьорите без е-винетка и чрез камерите на тол системата

От днес - глоби за шофьорите без е-винетка и чрез камерите на тол системата

Може да се мине и само с компесаторна такса

Той допълни, че плащането става единствено с банкова карта - дебитна или кредитна. Ако нарушителят откаже да заплати компенсаторната такса, му се съставя акт за административно нарушение и заплаща максималната тол такса за лек автомобил, която е 10 лева.

Балабанов уточни, че ако автомобилът не бъде спрян от наш автомобил, в края на деня му се генерира електронен фиш. Той се изпраща по пощата и нарушителят разполага 14-дневен срок да плати компенсаторната такса.

"Ако откаже да го направи му се налага по-високата санкция - 300 лева", уточни експертът от "Националното тол управление"., подчерта Балабанов.