Служители на ГДБОП под ръководството на спецпрокуратурата заловиха група за разпространение на контрабандни цигари. Участниците в групата за задържани докато доставили на уреченото място микробус, натоварена с 12 мастербокса луксозни турски цигари без бандерол.

В склад в Асеновград са открити още 9 мастербокса. В хода на операцията са претърсени общо 10 адреса в Асеновград. Униформените са конфискували и значителна сума пари.

Схемата за доставяне на нелегалните цигари била сложно измислена. Кола се движила пред микробуса, натоварен с контрабандна стока. В автомобила, който предвождал буса с цигари, един от участниците постоянно съобщавал по телефона дали по пътя има полицейски патрул или е "чисто".

Ако бандитите не били възпрепятствани, купувач от друг регион пристигал с микробус в покрайнините на Асеновград и оставял автомобила на уречено място за около час. Двама от групата откарвали буса в склад в града, нает от сирийски гражданин, пребиваващ законно в страната, натоварвали автомобила с цигари и го връщали на мястото.

Според събраните до момента данни, организираната група е действала от януари 2015 г. по вече позната схема.

Днес, Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на трима участници в организираната престъпна група за разпространение на цигари без акцизен бандерол, внесени контрабандно от Турция. С постановления на прокурор на задържаните са наложени парични гаранции от по 5000 лева. Тримата не са осъждани, част от тях са съдействали на разследващите.