"Търновски суджук" да бъде вписан в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), одобри Европейската комисия. Така продуктът е защитен от фалшифициране и злоупотреба.
Конкретният суджук се произвежда повече от 50 години чрез оригинална технология - сортиране на говеждото месо, подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, постигайки уникалната сплесната форма.
Търновския суджук е първоначално произведен и утвърден в голям месокомбинат в Търново през 1954 г. Продължително време предприятието е от водещите в България по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност.
Новото наименование се добавя към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.