Започва поетапно редуциране на уличното осветление по главните улици и в центъра на Ловеч заради високите цени на тока, информират от Общината. Лампите ще работят на шахматен принцип, през една.

Режимът ще засегне и специалното нощно осветление на Покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски. Тези осветителни тела ще бъдат сред първите загасени.

Въвеждането на режима ще започне от булевардите "България", "Мизия", "Освобождение", улиците "Цачо Шишков", "Търговска" "Васил Левски", "Осъмска", "Крайречна" и др.

Все повече градове гасят лампите

Все повече градове гасят лампите

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление на 4-те най-големи града в страната

Няма да бъдат засегнати районите с енергоспестяващо осветление, кръстовищата и пешеходните пътеки. Без промяна остава осветеността на всички останали улици и в кварталите на Ловеч, включително на алеята "Баш бунар".

Няма да има промяна в режима на осветление в останалите населени места в общината.

Протест в Козлодуй заради режима на уличното осветление

Протест в Козлодуй заради режима на уличното осветление

Местната власт реши то да не работи между 18 и 22 ч.

Очакваната икономия е в рамките на 12%.

По думи на кмета на Ловеч Корнелия Маринова мерките се налагат, за да се намали негативното финансово отражение от високите цени. Те ще се прилагат до овладяването на кризата с цената на електричеството, до изясняването на размера на компенсациите за общините и докато не бъде приет общинският бюджет за новата година.

Анализ показва увеличаване на цената за осветление с 2.1 пъти, като за декември 2020 г. е платено 26 487 лева, а за декември 2021 - 55 421 лева. За този период количеството на изразходваната електроенергия за общински сгради и съоръжение е намаляло с 12%, а разходите са се увеличили с 48 %.

Столичният район „Изгрев” – пред режим на уличното осветление

Столичният район „Изгрев” – пред режим на уличното осветление

Кметът очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община