Отчаян доктор от месеци се опитва да убеди съседите си в северозападен български град да се ваксинират, за да предотвратят бързото разпространение на Covid-19. Но това е загубена битка и в един скорошен сив следобед в сряда, много малко пациенти се появяват, за да се ваксинират, пише "Индипендънт". 

Има изобилие от доставки и избор между ваксината Pfizer, Moderna или Janssen, но само 12% от тези във Видин, град с 63 000 жители близо до границата с Румъния, са двойни ваксинирани.

"Случаите се увеличиха", коментира Цветанова, лекар и служител в общественото здравеопазване, който прилага ваксини на жителите на този разпадащ се пристанищен град на река Дунав, където всеки ден в болниците се появяват десетки нови случаи.

Нацията постигна пандемичен рекорд от повече от 6000 инфекции с Covid-19 на ден миналия месец, докато ежедневните смъртни случаи също достигнаха нови връхни точки този месец.

"Опитваме се да убедим хората, че единственото нещо, което ограничава болестта, е ваксинацията и наш дълг е да направим всичко възможно, за да спрем пандемията", казва Цветанова. "Опитваме се да предадем съобщението. Но най-често срещаното нещо, което чувам е, че те четат нещо някъде и не искат да се ваксинират."

България има най-ниския процент на ваксинации срещу Covid-19 и най-високата смъртност в Европейския съюз. Пандемията досега е убила повече от 27 000 души в близо 7-милионната страна.

Въпреки че властите се опитаха да насърчат ваксината с медийни кампании и посещения в училища, предприятия и здравни заведения, по-малко от един на всеки четвърти българин е напълно ваксиниран. Това се случва въпреки, че България разполага с толкова големи запаси от ваксини, че над 170 000 неизползвани ваксини бяха дарени на Бутан през юли преди изтичането им.

България не е единичен случай; Скептицизмът относно ваксината прониква в Източна Европа. В съседна Румъния само 37 на сто са ваксинирани. Само около един от всеки петима жители на Босна е ваксиниран.

А в Украйна, където само 21% от хората са ваксинирани, болниците са препълнени с пациенти с Covid-19, което принуждава медицинските заведения да поставят импровизирани палатки, за да се грижат за болни и умиращи.

Действителните нива на ваксинации в източноевропейските и балканските страни може дори да са по-ниски от официалната статистика. Здравните работници издават толкова много фалшиви цифрови сертификати за Covid-19, че властите обмислят да инсталират камери в центровете за ваксинация. Лошо платените лекари може също да се стремят да спечелят от скептиците, които са готови да платят до $300 за фалшив сертификат, който ще им позволи да работят и пътуват.

Ниските нива на ваксиниране разтревожиха служители на ЕС и СЗО, които настояват България и Балканския регион, включително Босна и Молдова, да ускорят ваксинацията, за тяхна собствена безопасност, но и за останалия свят.

"Първият риск, разбира се, е за българското население, но и потенциално генериране на нов вариант, който да е по-устойчив от останалите", каза пред репортери в София миналата седмица Тиери Бретон, служител на ЕС, отговарящ за пускането на ваксините. "Ако не направим нищо, може да видим български вариант, защото има твърде много хора, които са неваксинирани".

За да насърчат ваксинациите, властите в Източна Европа използват микс от "моркова и пръчката". Правителството на Украйна даде на всеки получател еквивалента на около 40 долара в брой, за да бъде ваксиниран. Българските власти се опитаха да принудят работодателите да направят ваксинациите задължителни, но също така премахнаха изискването получателите да подпишат освобождаване от отговорност, което подклажда конспиративните теории, че ваксинацията е опасна.

Мерките доведоха до малки успехи, само сред образованите специалисти в градове като София, българската столица, където около една четвърт от хората са ваксинирани.

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Страни като България имат най-висок процент на смъртни случаи от всякакви причини

В център за ваксинация в метростанция в оживен, заможен квартал на града, администраторите казаха, че цифрите са скочили от около 30 на ден до 150, тъй като новите правила принудиха бизнеса да направят ваксините задължителни.

Но служителите на общественото здравеопазване предупреждават, че общите цифри не нарастват достатъчно бързо, за да противодействат на потенциалния зимен скок. За разлика от Франция, където една тежка реч на президента Еманюел Макрон през юли предизвика драматичен скок в броя на ваксинациите, скептицизмът относно ваксините в Източна Европа е дълбок.

То се корени в дългогодишното недоверие към властите, датиращо от ерата на комунистическото управление.

Но колебанието е резултат и от нова вълна от ефективни кампании за дезинформация от страстни активисти против ваксинацията, разпространявани чрез социалните медии, което се случва в голяма част от света. И това дава възможност на антиваксъри.

Анализаторите също така посочват като фактор постоянното влияние на религията. По време на неотдавнашно посещение в селските райони на Румъния, православен християнски свещеник каза, че се противопоставя на всякакво публично обсъждане на ваксината или статуса на ваксината, като го нарича частно решение. В Румъния двама свещеници също са разследвани, след като се твърди, че са отклонили ваксинираните членове от своите конгрегации.

Руската православна църква публично призова вярващите да бъдат ваксинирани, а критици обвиниха българската православна църква, че фино насърчава послание против ваксинацията, като отказва да одобри масовите ваксинации и вместо това говори за светостта на тялото Христово.

Във всички тези страни здравните системи са изчерпани или унищожени от липсата на инвестиции, което подхранва недоверието във властите. През последните седмици в отделенията за Covid в Румъния и България избухнаха смъртоносни пожари.

Подобно на голяма част от Източна Европа и Балканите, огромни участъци от селските райони на България и Румъния са засегнати от обезлюдяването.

Селският северозапад на България се усеща като пустош. Стотици домове изглеждат изоставени, със счупени прозорци, заковани с дъски врати и затрупани с плевели. Масивните складове и издълбаните заводски комплекси са покрити с ръжда и графити. Малко фирми работят.

Тези жители в градове и села, не вярват в бъдещето на страната си, още по-малко във ваксината. "Съмнявам се, че ваксината, която дават на богатите, е същото нещо, което получават бедните", каза тийнейджър на централния площад във Видин.

Поляризираната, разкъсана политика също наранява общественото доверие. Румъния е без правителство от месеци. Украйна остава заключена в състояние на постоянна криза, като проруските сили окупират източната част на страната. Говори се, че Босна е близо до колапс, като сръбските националисти оспорват 25-годишното мирно споразумение на страната.

България проведе три неуспешни избори тази година и все още не е формирала управляваща коалиция.

Критиците обвиняват машинациите на политическия елит на страната, включително бившия дългогодишен премиер Бойко Борисов, така и неговите опоненти. Той първо действа бързо по отношение на пандемията, като наложи разумни мерки за блокиране. След това обаче се опита да се предпази от всякакви политически последици, като създаде два органа, които да наблюдават здравеопазването, като всеки от тях дава противоречиви послания.

Когато популярността на Борисов изглежда нарасна миналата година, тъй като нацията се обедини около неговите мерки срещу Covid-19, опозицията се нахвърли, поставяйки под въпрос блокирането, маските и в крайна сметка ваксинациите като начин да предизвикат падането му.

Една крайнодясна политическа партия с рязко послание против ваксинацията влезе в парламента за първи път при гласуване този месец.

Проучванията показват, че до 70 на сто от българите са против ваксината. В интервюта причините за тях са различни. Някои поставят под въпрос ефективността на ваксината. Други цитираха неоснователни опасения относно страничните ефекти, а има и такива, които се страхуват на база конспиративни теории.

Разпространението на настроенията против ваксинацията превръщат тези, които избират да се ваксинират, в тихо малцинство.

Ценов, 47-годишен българин, който работи в селско стопанство във Великобритания, получава първа доза по време на пътуване до дома си, за да посети семейството си във Видин. Той казва, че виждайки живота, който бавно се връща към нормалното си състояние близо до Кентърбъри, където живее, го е убедило, че ваксината е безопасна и ефективна.

Той обаче отказва да служи като защитник на ваксините пред приятелите и семейството си в България.

The Economist: Задължителната ваксинация набира сили в Европа

The Economist: Задължителната ваксинация набира сили в Европа

Смъртоносната нова Covid вълна в Европа е посрещната от радикализация и агресия