Иновативна система за пчелни кошери на българската компания Bee Smart Technologies впечатли пчелари от цяла Европа.

Революционното устройство за мониторинг на пчелни кошери на българската старт-ъп компания Bee Smart Technologies беше представено от Радостин Димитров, отговорник Бизнес и развитие в компанията, по време на Форума на пчеларите и земеделските производители по покана на българския евродепутат и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която организира Европейската седмица на пчелите в Брюксел за трета поредна година.

При презентирането на устройството Димитров обясни, че то е създадено първоначално да следи околната среда и нейните изменения, като използва пчелите като сензори. Впоследствие е подобрено да отчита влажността в кошера, акустиката, килограмите, температурата и други важни за пчеларите показатели. В момента компанията разработва допълнителни подобрения, за да може устройството да засича кога пчелата вкарва пестициди в пчелния кошер.

"Иновативната система на Bee Smart Technologies е ярък пример как новите технологии само могат да бъдат в полза на пчеларите. Радостно е, че именно българска компания е създател на тази иновация, извеждаща на преден план добавената стойност на технологиите във всички сектори, включително пчеларския", коментира Мария Габриел.

Представителят на компанията предостави на пчелари 10 устройства за 3-месечно безплатно използване.