бежанциБългария ще подпомага финансово интеграцията у нас на 90 бежанци годишно. От тях 30 ще са деца, 20 ще са в ученическа и 10 в предучилищна възраст. Това предвижда Национална програма за интеграция на бежанците в България до 2013г., одобрена на днешното заседание на кабинета.

С тази програма се гарантира, че всеки чужденец в България в рамките на една година, след като получи статут на бежанец или хуманитарен статут ще има достъп до финансова помощ за жилищно настаняване, социално подпомагане, здравно осигуряване и обучение по български език.

Задължително условие, за да бъдат финансово подпомагани бежанците е те да се включат в курсове по български език и по социално ориентиране. Курсовете се организират от Държавната агенция за бежанците в сътрудничество с образователното ведомство и МТСП.

Основната цел на програмата е да бъдат създадени условия за пълноценна реализация на получилите закрила в България, като им бъде дадена възможност да разгърнат личния си потенциал, да преминат към пълна самоиздръжка и да се включат в обществото като равноправни граждани.