Интересът към изборите у нас в Турция намаля драстично, няма желаещи да гласуват, празни секции и без наплив какъвто имаше на първия тур, съобщава БНР.

"Пълен е контрастът в сравнение с 14 ноември. Спокойно протича изборния ден. Напрежение имаше само в началото, когато пристигна група от наблюдатели от България, които да следят за изборни нарушения, за които и БНР съобщи миналата седмица. Повод за напрежението бе пристигането на председател на СИК, който обаче още не беше получил решение за това от ЦИК, това предизвика недоволство от страна на другите членове. Те гласуваха на заседание той да бъде отстранен и да остане като наблюдател."

Всички избиратели трябва да подписват декларациите за гласуване в чужбина вътре пред членовете на СИК. Следи се за спазването на противоепидемичните мерки.

"Говорене на турски в секциите не се разрешава. Всички говорят на български език. Дори и да се произнесе изречение на турски език, то веднага се произнася и на български език в същия вид. Трябва да си дадем сметка, че има по-млади избиратели, които никога не са живели в България и не говорят езика. Няма как да бъде напълно избегнато, въпросът е да не се дават указания на турски език за вота и основно диалога да тече на български. На моменти се чува турска реч, това не може да бъде отречено, но категорично е много по-контролирано положението в сравнение с миналата неделя."

Протестиращи следят изборния туризъм от и към "Капитан Андреево"

Протестиращи следят изборния туризъм от и към "Капитан Андреево"

В района има засилено полицейско присъствие

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул към 16 часа, което е три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е ситуацията в Бурса, където има най-много изселници от България.

В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна реакция за напрежението между София и Анкара от последната седмица.

В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул са гласували по-малко от 600 души към 17 часа.

Масово избирателите са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара. "Да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното - да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националната телевизия най-различни слухове. Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш свободно, никой не те кара."

Предимно възрастни хора гласуват в Турция днес.

В България, Кърджали отчете най-ниска избирателна активност - 12.97%; Разград - 18.15%; Търговище - 19.83%; Хасково 25.92%.

Ниска избирателна активност във  Великобритания

Ниска избирателна активност във Великобритания

Ниска избирателна активност и в Турция.