„През есента на тази година страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка – тази с Румъния“.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която заедно с румънския си колега Виктор Влад Григореску провериха хода на изграждане на участъка под река Дунав от интерконектора.

Всички дейности се изпълняват по график, благодарение на добрата координация между газопреносните оператори на България и Румъния – „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“, подчерта министър Петкова.

По думите й с изграждането на интерконектора България-Румъния ще се осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ.

Междусистемната свързаност между България и съседните страни ще изпълни един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз. Румънският министър Григореску заяви, че завършването на проекта не е лесно, но изрази увереност, че графикът ще бъде спазен.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

По време на посещението на площадката в град Мартен, област Русе, бе представена техниката на австрийската компания Хабау, която работи по основния и по резервния газопровод.