Моралното укрепване и възпитание на обществото трябва да бъде приоритет на управляващите. Изглежда, че това ще съвпадне с другия приоритет - икономическото възстановяване след извънредното положение. В момента има обаче подходяща ситуация за това, според социалния антрополог Харалан Александров. Той коментира катастрофата в столицата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Александров посочи, че когато има социопатно поведение, каквото е шофирането с висока скорост, това винаги означава, че се е провалил механизмът, чрез който ставаме отговорни, зрели и загрижени граждани, приемайки част от ограниченията, без които обществото не е възможно. Задачата за това е върху родителите, когато има девиантно поведение - това е провал на родителите. "Лесният отговор е да кажем, че обществото е болно, че има морална патология и разпад на социума. "Трудният отговор е да се разбере къде е провалът и на какво ниво", коментира той.

Катастрофата с Милен Цветков е екзекуция и тероризъм

Катастрофата с Милен Цветков е екзекуция и тероризъм

Милчев пита: Защо и докога ще загиваме така нелепо?

Харалан Александров е сигурен, че инцидентът с Милен Цветков ще събуди постфактум наказателната и репресивната функция на институциите и разбира се, че трябва да има санкция. Когато обаче тази санкция идва след трагедията, колкото и сурово и справедливо да е наказанието, тя не връща живота", заяви антропологът.

Според него ако хората не инсталират моралната агенция вътре в себе си и не развият способност да се контролират и регулират самите себе си, няма как чрез институционални мерки да се ограничи случващото се.

Четирима са вече задържаните за смъртта на Милен Цветков

Четирима са вече задържаните за смъртта на Милен Цветков

Последна е задържана приятелката на Кристиан Николов