Партньорството, инвестициите, модернизацията на армията и енергетиката.

Това обсъдиха държавният глава Румен Радев и посланика на САЩ в България Херо Мустафа по време на срещата си днес, съобщиха от Президентството.

България има както амбицията, така и възможността да привлече много по-големи инвестиции от САЩ, особено в сферата на информационните технологии. Страната ни има разрастващи се позиции и квалифицирана работна ръка в тази област, отбеляза държавният глава.

Борисов и Херо Мустафа "рамо до рамо" срещу Covid-19

Борисов и Херо Мустафа "рамо до рамо" срещу Covid-19

Двамата обсъдиха усилията на България и САЩ в борбата с коронавируса

Радев настоя за повече прагматизъм в регионалната инициатива "Три морета" за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа, както и за присъединяване към Инвестиционния фонд, чрез който ще се финансират съвместните проекти. Държавният глава открои и готовността на България да бъде домакин на президентската инициатива през 2021 година.

Обсъдени бяха енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, както и перспективите за развитие на българската енергетика.

На срещата беше откроено и активното двустранно сътрудничество в борбата с пандемията от коронавируса, която засегна и двете държави.

Президентът Радев изрази признателност към САЩ за значителния им принос в борбата срещу COVID-19. Досега САЩ са осигурили на България 6000 теста за коронавирус и ще предоставят медицински принадлежности на стойност 500 000 долара, пълно тестово оборудване, както и друг вид подкрепа.

Херо Мустафа доволна, че мерките срещу коронавирус у нас работят

Херо Мустафа доволна, че мерките срещу коронавирус у нас работят

По думите й здравната система се справя добре

Американската търговска камара в България, Фондация "Америка за България", Българският донорски форум и посолството на САЩ са набрали съвместно 1 млн. лева като дарения за български организации, борещи се с коронавируса.