Компанията "Обединени български вестници", представлявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, се е отказала да участва в спорната сделка, при която трябваше да получи четири имота в центъра на София.

Те са стопанисвани от Националната агенция по приходите. В замяна компанията трябваше да построи нова сграда на приходната агенция.

За отказа от сделката потвърди бившият министър на финансите Пламен Орешарски, цитиран от „Капитал". Аргументите за това са били, че сделката е неизгодна.

По думите на Орешарски отказът е станал в хода на преговорите за създаване на смесеното дружество между държавата и Издателско-полиграфическия комплекс "Родина" (собственост на Кръстева), което трябваше да построи нова сграда на Националната агенция за приходите.

По неофициална информация от Министерски съвет финализирането на сделката е било до последното в дневния ред на кабинета.

Единствено намесата на някои министри е спряло осъществяването й.

През последните месеци правителството беше многократно критикувано заради одобрената замяна на имотите на НАП.

Решението на кабинета предизвика дори недоволството сред представители на коалиционния партньор НДСВ. Бившият депутат от царската партия Минчо Спасов и общинският съветник Владимир Каролев внесоха жалба във Върховния административен съд относно решението на Министерския съвет.

Новият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков също заяви, че ще преразгледа документите по сделката.