До два месеца може да поискаме обезщетение от германската фирма „Сименс" във връзка с гафовете и неработещата система в началото на стартирането на кампанията с издаването на новите документи за самоличност.
Това обяви министър Цветан Цветанов на пресконференция в Пловдив.

„Можем да поискаме неустойки по договора със „Сименс" заради неуредиците в началото. Имаме гаранции за 1 200 000 евро, които са само първата стъпка", каза още Цветанов.
Той допълни обаче, че е необходимо още време за да се уточнят всички пропуски.

Цветанов съобщи още, че вече няма проблеми - през последните дни се издават по 16 000 документа при подадени 13 000 заявления.
Министърът допълни, че има проблем с бланките, които се доставят от подизпълнители.

По думите му вече е предаден протокол от българска страна за приемане на системата.
Цветанов подчерта, че бързо трябва да се изчистят всички технически грешки с цел да се облекчи процесът за издаване на новите лични карти.

Министър Цветанов съобщи още, че е приключила акцията в региона, съвместно с министерствата на финансите, енергетиката и туризма.

Проверени са били 602 пункта за изкупуване на цветни метали и леарни. Има вече две леарни, на които са отнети лицензите.
По думите на Цветанов в България досега е липсвал контрол върху тази дейност.

След среща с представители на НАП-Пловдив за злоупотреби с ДДД, министърът допълни, че държавният бюджет се ощетява сериозно от тази „сива" сфера, както и от сферата на търговия с цветни метали.