Българското представителство на Фондация „Четири лапи" подновява призива си за промени в Наказателния кодекс, които да предвиждат затвор при проява на особена жестокост към животни.

От фондацията заявяват в писмо до медиите и министрите на правосъдието и вътрешните работи, че всеки ден при тях постъпват сигнали за издевателства над домашни или бездомни животни като нерядко се употребява оръжие или силни отровни вещества, а често има и пострадали хора.

„През месец декември ние подписахме споразумение с Министерството на земеделието и храните и сме основен партньор по изпълнението на Закона за защита на животните, особено що се касае до безстопанствените животни, но за съжаление, като че ли този проблем - отношението към животните като цяло винаги остава на заден план и на фона на икономически проблеми, социални проблеми и т.н.", посочи Явор Гечев от фондацията.

„През месец април имаше в парламента дискусия за това, дали да бъде инкриминирано особено жестокото отношение към животните, тъй като в момента това се счита за административно нарушение, ако човек убие животно", припомни той.

„Всъщност инкриминирайки особено жестокото отношение към животните, по този начин се предпазват хората, защото е доказано, че хората, които измъчват животни, голяма част от тях в по-късен етап се превръщат и в престъпници.
За съжаление нашите народни избраници тази връзка не успяха да я направят, но се надяваме новият парламент да направи връзката", заяви още Явор Гечев.

„Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 7 европейски страни. В Брюксел има офис по европейска политика.
У нас организацията е позната най-вече с парка за танцуващи мечки в град „Белица", изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни.