Новата мутация на коронавируса дава по-висок вирусен товар и засяга по-младите хора. Затова предупреди заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в сутрешния блок на Нова телевизия. Определено ще трябва да затегнем мерките.

Дистанцията трябва да бъде по възможност 1.5-2 метра. Тя посъветва прозорците в училищата да бъдат отваряни на всеки 20-минути. Христова обясни, че при активно отделяне на вируса, той се задържа с часове в помещението и всички са изложени на заразяване, но каква част ще се разболее, било друго тема.

Във връзка с ваксините, Христова допълни, че антителата и клетките, създадени от ваксините, покриват новите варианти на коронавируса. "Астра Зенека" е в готовност и изпробва включване на ДНК, което да покрива и бразилската мутация на COVID-19.

Борисов: Задава се тежка криза, докато здравната ситуация остава усложнена

Борисов: Задава се тежка криза, докато здравната ситуация остава усложнена

Ваксините са надеждата, като премиерът след видеоконференцията

Бъдещето ще покаже по колко ще се увеличават случаите, но със сигурност ще има покачване, категорична бе тя и допълни, че мерките трябва да продължат.

Тя поясни, че трябва да се постъпва с мъдрост, разясняване и не с натиск. Не трябва да се гонят проценти при ваксинирането. Тя предупреди, че има данни за повторно заболяване от коронавируса с друга мутация.

По отношение на ресторантьорския бранш, Христова заяви, че не може да вземе отношение дали да отворят ресторантите и нощните заведения, но в случая е въпрос на действие, което може да бъде обратимо.

Припомняме, че вчера здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари