Не трябва да се противопоставят първия и втория стълб на пенсионното осигуряване. За това е категоричен бившият социален министър Иван Нейков.

Размерът на пенсията във втория стълб зависи от това какви вноски са правени в годините, от работника или от работодателя, колко години са правени тези вноски и как се управлявани тези пари. Във всеки случай осигуряващият се трябва да е наясно и да след вноските си в пенсионния фонд, препоръча Нейков.

"В различните пенсионни фондове са събрани 15 млрд. лева. Близо 3 млрд. лева от тази сума са от управлението ѝ", посочи Иван Нейков и опроверга тези от типа, че парите в първия стълб са сигурни, а във втория не се знаело какво ще направи секретарката. Също така не са верни внушенията, че парите на хората във втория стълб ще бъдат изядени от такси, тъй като има законодателство, което строго регулира дейността на пенсионните фондове.

"Не може да се прави сравнение между пенсия от първия стълб, за която са правени вноски 40 години, и пенсия от втория стълб, за която са правени вноски 20 години и то три пъти по-малки от тези в първия стълб", обясни Иван Нейков.

Според него между първия и втория стълб не трябва да има противопоставяне, каквото се опитаха да насадят у хората. Първият и вторият трябва да работят заедно и да не се противопоставят един на друг. Всичко това е за доброто на хората и техните пари", категоричен бе Нейков.