Млада жена е била ранена с нож в дома си в пазарджишкото село Злокучене от мъжа, с когото живеела на семейни начала. Това каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов, съобщи "24 часа".

Сигнал за инцидента бил подаден около 22:00 ч. в четвъртък от филиала на Спешна помощ в Септември, откъдето бил изпратен екип на произшествието.

Пристигналият на място медицински екип констатирал, че 23-годишна жена е с две прободни рани от нож в единия крак. Пострадалата била транспортирана до областната болница в Пазарджик, където и е оказана медицинска помощ и освободена за домашно лечение.

Уустановило е че автор на престъплението е 31-годишен мъж от пловдивското Ново село. Доскоро пострадалата живеела с него на семейни начала, но се скарали и тя се прибрала в родното си Злокучене.

В четвъртък вечерта мъжът пристигнал в селото, за да се сдобрят и да я отведе в Ново село. Вместо това между двамата отново избухнал скандал, мъжът извадил нож и промушил доскорошната си възлюбена. След това избягал от местопрестъплението и се укрил.

Полицията продължава издирвателните мероприятия.

Забраняват на домашните насилници да звънят по телефона на своите жертви

Забраняват на домашните насилници да звънят по телефона на своите жертви

Това са част от новите мерки за защита от домашното насилие

Припомняме, че на 7 април, стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

На 1 декември стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.

На 13 януари 2021 година бе създаден Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас.

Вчера на 15 януари Министерството на правосъдието предложи новите мерки за защита от домашното насилие.