Правителството ще изпълни две решения на Европейския съд по правата на човека срещу България.

Изпълнението на решенията включва изплащането на общо 148 650 лв. обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди, както и разходи и разноски на жалбоподателите.

По делото "Генов срещу България" ЕСПЧ е решил, че е нарушено правото на изповядване на религия, заради отказа на националните съдилища да регистрират религиозна общност с наименование "Международно общество за Кришна съзнание - София, Надежда", представлявано от Асен Генов.

ЕСПЧ: Работодателите не могат да следят комуникациите на служителите си

ЕСПЧ: Работодателите не могат да следят комуникациите на служителите си

Работодателите не трябва да нарушават личното пространство на работниците

По другото дело - "Кирилов и други срещу България" Съдът е обединил 13 жалби, които са подадени в периода 2009-2015 г., които се отнасят до нарушаване на забраната на изтезанията, нечовешкото и унизително отношение и на правото на ефективни вътрешноправни средства за защита, поради лоши условия в местата за лишаване от свобода.

От 22 март до 23 юни 2017 г. ЕСПЧ е заличил от списъка на делата седем жалби, защото жалбоподателите са изгубили интерес, други три жалби е обявил за недопустими, тъй като е намерил, че условията за задържане не са причинили страдание, което да достига прага на суровост.

Близо 500 хил. лв. обезщетения плаща България по решения на ЕСПЧ

Близо 500 хил. лв. обезщетения плаща България по решения на ЕСПЧ

Правителството изпълненява плащанията по седем решения на Европейския съд за правата на човека

За изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, Правителството ще представи в НС обобщен годишен доклад. Целта е да се подпомогне ефективното изпълнение на осъдителните решения на ЕСПЧ, особено, където се наблюдава повторение на нарушенията.

Съгласно Конвенцията за правата на човека държавите-членки имат международноправен ангажимент да изпълняват окончателните решения на ЕСПЧ.

България не е сред първенците по дела в ЕСПЧ
Обновена

България не е сред първенците по дела в ЕСПЧ

Страната ни се нарежда на 15-то място

Делата, поставящи най-сериозни проблеми, са групирани и се гледат от Комитета на министрите в "процедура за засилено наблюдение".

По данни на Секретариата на ЕСПЧ, през 2016 г. общият брой български решения на стадия на изпълнението е 290, от които 94 са прецеденти. Приключило е наблюдението на 31 решения, от които 14 прецеденти.

Докладът отбелязва позитивните промени в законодателството и практиката в резултат на осъдителните решения на ЕСПЧ, което е довело до прекратяване на наблюдението по значителен брой решения. Не се наблюдава вече и изпълнението на делата от групата "Начова срещу България", "Белев срещу България", "Вельо Велев срещу България", "Рахмани и Динева".

Най-сериозните проблеми, констатирани в осъдителните решения на ЕСПЧ, по които все още не са взети всички мерки за преодоляването им, са недостатъци на провежданите разследвания при случаите на смърт и нехуманно отношение, нарушенията на правото на живот и забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение, нарушение на правото на сдружаване, гарантиране на правата на чужди граждани при експулсирането им и др.