За пръв път от много време насам една четвърт от Брутния вътрешен продукт (БВП) е формиран от индустрията и промишлеността. Това показва, че ние имаме развитие на икономиката и високо прокламираната зависимост от европейските средства и от европейските програми не е основният двигател на нашата икономика.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, който участва в дискусия на тема „Да! На българската икономика”.

По време на дискусията българският бизнес отправи четири основни искания за продължаване на реформите в администрацията, енергетиката, съдебната власт и образованието.

Министър Лукарски заяви, че над 23% от БВП са реализирани от инвестиции. По думите му те за пръв път от 2009 г. достигат 1,6 млрд. евро.

Ние се движим в правилна посока”, заяви Лукарски. Той посочи, че ключово за развитието на икономиката е осигуряване на стабилност и продължаване на реформите.

Божидар Лукарски обърна внимание и на статистиката от Евростат, според която България е на първо място по преки чуждестранни инвестиции като дял от БВП за 2016 г. сред всички страни в региона от Централна и Източна Европа.

„Изпреварваме наши отявлени конкуренти като Чехия, Полша, Словакия и Сърбия”, констатира министърът на икономиката и изтъкна, че изпреварваме традиционни инвестиционни дестинации като Прибалтийските републики и страни като Естония.

По отношение на инвестициите Министерство на икономиката подготвя една доста по-флексибилна законодателна рамка, така че да има сегментиране на инвестициите по региони и в отделни браншове.

Другата ключова дума, която според нас е важна, това са иновациите – стратегия за интелигентна специализация, посочи Лукарски. Той очерта секторите с висока добавена стойност - машиностроене, IT технологии, био и нанотехнологии.

В последно време все повече имаме развитие в иновативни производства, което създава високата добавена стойност и конкурентоспособността на икономиката ни. Надяваме се да запазим и нашата геополитическа стабилност. От не малко значение за развитието на нашата страна е геополитическият фактор”, отбеляза Лукарски. Той визира състоянието на нашите партньори по оста Турция – Русия.

От своя страна министър Теменужка Петкова очерта свършеното от правителството в сферата на енергетиката.

От миналата година досега бяха извършени сериозни реформи в сектора, който всички трябва да признаем, не бе реформиран години наред. Това създаде много сериозен дисбаланс и даде отражение и върху цялото икономическо развитие”, отбеляза тя.

Като постижение посочи промените в Закона за енергетиката, които са били необходими, за да се реши свиването на дефицита в системата.

Друга много важна мярка бе свързана с трансформирането в нашето национално законодателство на насоките на ЕК за намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници”, коментира Теменужка Петкова.

Тя уточни, че наредбата е финализирана и съвсем скоро ще бъде нотифицирана от ЕК, което ще даде възможност на българския бизнес и индустрия да ползват това намаление от цената задължение към обществото, което е свързано с компонентата на разходите за зелена енергия.

Много ще се радвам съвсем скоро да се поздравим и с една нотифицирана наредба, което ще бъде „глътка въздух” за българската индустрия, коментира Петкова.

По думите й много важна мярка бе пълната либерализация на енергийния пазар. Българската независима енергийна борса работи.

Към настоящия момент разработваме и от 1 юли трябва да бъде в сила и друга платформа за търговия с електрическа енергия – платформа на базата на двустранни договори, а от първото тримесечие на следващата година ще въведем и платформа за търговия в рамките на деня. По този начин българската енергийна борса ще разполага и с инструменти, които ще дадат възможност на бизнеса и индустрията да участват в търговията на електрическа енергия, чиято цена е определена на базата на пазарни принципи”, каза още тя.

Министърът на енергетиката открои като друг много важен приоритет търсенето на възможност на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

По думите й много важна мярка бе пълната либерализация на енергийния пазар. Българската независима енергийна борса работи.

„Към настоящия момент разработваме и от 1 юли трябва да бъде в сила и друга платформа за търговия с електрическа енергия – платформа на базата на двустранни договори, а от първото тримесечие на следващата година ще въведем и платформа за търговия в рамките на деня. По този начин българската енергийна борса ще разполага и с инструменти, които ще дадат възможност на бизнеса и индустрията да участват в търговията на електрическа енергия, чиято цена е определена на базата на пазарни принципи”, каза още тя.

Министърът на енергетиката открои като друг много важен приоритет търсенето на възможност на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. По думите й това означава гаранция за сигурност на доставките и на второ място конкуренция и конкурентни цени, които дават възможност за развитието на една конкурентна икономика.

Работим в тази посока, така че да направим икономиката ни конкурентна, посочи тя.

На дискусията бяха представени данни за миналата година, от които става ясно, че правителството е отчело ръст от 3% на българската икономика, 23% на чуждите инвестиции, 9% ръст на износа и над 3 млрд. лв. повече в хазната от ударите срещу контрабандата.