Незабравимите лица на спасението или 36-мата дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта, са във фокуса на вниманието на изложбата "Отвъд дълга".

Изложбата е проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и бе открита от министъра на външните работи Екатерина Захариева.
Изложбата е по повод Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста 26-ти януари. Тя се организира от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата ще бъде представена в над 60 мисии на Израел по света, а на 5-ти февруари министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху ще присъства на откриването на паметник, създаден в чест на тези праведни дипломати. Проектът насочва вниманието към заплахите на правата на човека и към личната отговорност.

За действията на "Яд Вашем" ги обявява за праведници на света и връчва специален медал, гравиран с надпис: От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена".

Сред тези незабравими лица на спасението са японският дипломат Чиуне Сугихара, който казва: "Може да се наложи да се противопоставя на правителството, но ако не го направя, ще се противопоставя на Бог."

Дипломатът Арищидеш де Соуза Мендеш от Португалия казва за събитията от този период: "По-скоро бих стоял с Бог срещу човека, отколкото с човека срещу Бог".

Повишаване знанието за Холокоста чрез различни събития и проекти е част от дейността на Държавния културен институт към Министерство на външните работи.

По време на представянето на изложбата Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията на Израел, заяви, че историята на Холокоста трябва да бъде разказвана, а книги като тази на Ане Франк трябва да са на лавицата на всеки един ученик. Тя изрази надежда в следващите няколко месеца, в които България държи европредседателството, други европейски държави да последват примера на страната ни в борбата с антисемитизма и омразата. България е една от първите европейски страни, приели дефиницията за антисемитизма.

Министър Захариева заяви, че всеки един от нас, почитайки този ден трябва да помни. "Не е достатъчно само да си припомняме това, което всъщност никой от нас не може да си обясни, но най-важно да даваме пример на децата си, че езикът на омразата, действията срещу различните, срещу хората, които изповядват различна религия, действията на насилие, са абсолютно неприемливи. Само с личен пример можем да предотвратим за в бъдеще такива неща", заяви външният ни министър.

Освен това Захариева изтъкна, че като български министър на външните работи е била изключително трогната, когато в четвъртък от няколко депутати, членове на ЕП от трибуната е чула думи на благодарност към българския народ за спасяването на 48 хиляди евреи по времето на Втората световна война. "За съжаление 11 343-ма евреи, които се намираха по това време в окупираната от нацисткия режим, но управлявана от българската държава територия на Северна Гърция и Македония изгубиха живота си и не бяха спасени и затова на днешния ден трябва да отдадем почит и към тях", заяви Захариева.

Първият ни дипломат отчете, че примерът, саможертвата на българския народ, винаги ще бъде помнена от цялата международна общност.

В рамките на събитието посланикът на САЩ в София Ерик Рубин обяви имената на спечелилите стипендии "Благодарност към Скандинавия" на Българо-американската образователна комисия "Фулбрайт".

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алек Оскар и писателят Виктор Барух връчиха почетен знак и сертификат на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия съдебен съвет Ралица Негенцова в рамките на кампанията на "Шалом" "75 години - незабравените лица на спасението".