Спрени заради извънредното положение са 36 проекта по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), каза зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова

Договорите по ОПРР са 617.

Тя обясни, че временното спиране на договорите е по обективни причини - невъзможност на фирмите изпълнители да внесат материали от чужбина или да осигурят стриктни мерки за защита на работниците. Договорите са от всички сфери, към които е насочена програмата.

Николова заяви, че програмата не бива да спира, защото това крие риск и от неизпълнение в края на програмния период.

Регионалният министър добави, че от осигурените по ОПРР 40 млн. лв. за Министерството на здравеопазването авансово вече са преведени 14 млн.лв. С тях ще се купят 317 респираторни апарати за държавните болници с инфекциозни отделения. Над 8 млн. лева ще отидат за защитни облекла, маски, очила, ръкавици и за осигуряване на 20 000 литра дезинфектанти. Ще бъдат закупени и над 70 000 PSR теста и 18 000 бързи теста, заяви Николова.

Правителството насочи 40 млн.лв. от ОПРР към борбата с коронавируса

Правителството насочи 40 млн.лв. от ОПРР към борбата с коронавируса

Средствата ще бъдат използвани за купуване на оборудване

Николова допълни, че в рамките на ОПРР са отделени и над 164 млн.лв. за реформа на Спешната помощ. С тях ще се ремонтират и преоборудват със съвременна техника всички спешни центрове в страната, както и 34 спешни отделения в държавните областни болници, включително ще се изградят и нови лаборатории до 2023 г. , добави още тя.

Предвидена е и доставка на 400 нови линейки, от които 182 вече са в центровете. 20 млн.лв., са осигурени за хеликоптери за спешната помощ, допълни Николова.

Заместник-министърът отбеляза, че въпреки извънредното положение в страната Управляващият орган на ОПРР работи активно. Вече е отворен 100% от ресурса на програмата, който е над 3 млрд. лв. Към днешна дата е договорен 90% от него или около 2,8 млрд.лв. Над 200 договора със стотици проекти вече са напълно завършени.

"За кратко време преструктурирахме администрацията и тя вече работи изцяло електронно, а така работим три пъти по-бързо, защото приемаме по интернет всички документи по подаване и отчитане на проектите и спестяваме хартията. Всички публични събития са онлайн, нямаме никакво забавяне", коментира Николова.