България все още няма национална програма за възстановяване и икономически подем, която да защити пред ЕС, за да получим средства от предвидения фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро. Членството в еврозоната не е нова касичка за допълнителни средства, а преди всичко отговорности и възможности. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на международната конференция "България в еврозоната - възможности и предизвикателства", която се проведе в Университета за национално и световно стопанство.

България 5 години преговаря, но разговорите останаха заключени в кабинетите на министрите, в офисите на европейските ни партньори, недостъпни за българските граждани. Парадоксално е, че в парламентарната ни република темата не е поставяна нито веднъж на широко обсъждане и дискусия, изтъкна Илияна Йотова и цитира сравнително високия процент на неподкрепящи приемането на еврото български граждани - 19% от българите са за влизане в еврозоната. "Правенето на политики "на тъмно" води до скептицизъм, до чертаене на всякакви конспиративни сценарии, до несигурност", бе категорична тя.

Илияна Йотова припомни, че само в рамките на два месеца българското правителство промени коренно решението си за подаване на документи за членство. Вицепрезидентът посочи, че в мъгла за обществото са останали условията, при които България е приета в

Участието на ББР в капитала на ПИБ - цената за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II

Участието на ББР в капитала на ПИБ - цената за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II

Защо са закупени акции на цени надвишаващи борсовите

(т.нар. чакалня на еврозоната). Вицепрезидентът изтъкна като основен проблем забавянето на приемането на следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз. Заради разногласия в предложенията как да изглежда бюджетът на ЕС до 2027 г. Европейският парламент прекъсна преговорите по приемане на Многогодишната финансова рамка.

Припомняме, че на 10.07.2020 стана ясно, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро.