Днес работници от 75 дома за социални грижи за възрастни и деца протестираха пред министерствата на труда и социалната политика и на финансите.

Исканията на стачниците са в 2 направления - за увеличение на възнагражденията на работещите в социалната сфера както и повашаване на издръжката на социалните домове.

Съгласно предварителните договорености излъчената делегация от протестиращите трябваше да бъде приета от зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова.  Според тях министър Емилия Масларова е показала неангажираност към проблемите на работещите в социалните домове.

Протестиращите призоваха за изработване на нов механизам за определяне на заплатите и за увеличение на заплатите в сектора от 2008 г. с 20 на сто.

Работещите в домовете напомниха, че не са получили и 10-процентното повишение на работните заплати от 1 юли.  

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев отбеляза пред представители на протестиращите, че предвиденото увеличение на бюджетните заплати от 1 юли е осигурено, а работещите в домовете за социални услуги ще получат 13,2 процента.

Министерството на труда и социалната политика предлага въвеждане на единни стандарти в социалните услуги, които са делегирана държавна дейност.

Зам.-министър Христова отбеляза, че през 2007 г. се е увеличила числеността на персонала в институциите за социални услуги с 659 души,  което е станало благодарение на средства, отпуснати от централния бюджет.

Очаква се утре на заседанието на Министерски съвет да бъде приет проект на постановление, с което да се осигурят за бюджетите на общините допълнителни бюджетни кредити в размер на 547,7 хил. лв.

С друго постановление на Министерския съвет ще се одобряват допълнителни бюджетни кредити в размер на 2,288 млн. лв., като тези средства ще се осигурят по бюджетите на общините като обща допълваща субсидия целево за подобряване издръжката  на лицата, ползващи социални услуги, които са делегирана държавна дейност.

За да се компенсира на недостигът на средства от въвеждането на минималната работна заплата от 1 януари 2007 г., се отпускат 547,7 хиляди лева.