Периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации по мярката 60/40, се удължава до 30 юни 2020 г. Това бе прието днес на онлайн заседанието на НСТС, съгласно предложението на Министерството на труда и социалната политика

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него - от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

АИКБ отново гласуваха против решението, тъй като от асоциацията не подкрепиха изобщо мярката в този й вид. На заседанието, което беше свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепиха проекта на ПМС за изменение на Постановление № 55.

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

Искат обективно законодателство, което да влиза в сила по време на криза

Припомняме, че на 5 май от АИКБ настояваха за адекватни мерки за запазване на заетостта. Според тях има провал на мярката за защита на работните места, заложена в ПМС № 55.

На 5 април стана ясно, че държавата ще поема осигуровките по схемата 60/40. Новината дойде от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса, а предложението направи сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев. Мярката касае засегнатите от извънредното положение фирми и работници.

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.