10% увеличение на заплатите на военни ще има и през следващата година. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Своге, където присъства на учредяването на Десетия ученически гвардейски отряд.

Той поясни, че съгласно уговорката с министър-председателя и министъра на финансите в Бюджета за 2021 г. ще бъдат заложени още средства за 10-процентно увеличаване на заплатите на военнослужещите.

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

С около 10% са увеличени заплатите на военните, отчете Каракачанов

Всички смятаха, че армията е само за паради, призна военният министър

Каракачанов подчерта, че това е първият случай в историята на Българската армия, в който за четири години четири пъти последователно се е увеличавало възнаграждението на българските войници.

Той посочи, че се очаква до 2032 г. всяка година от Брутния вътрешен продукт да бъдат заделени по 2% за отбрана.

"Това е една амбиция, която сме си поставили, да наваксаме за десетина години това, което 30 години е пропуснато. Не е лесно", коментира той.

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджет 2020 покрива нуждите на военното министерство, доволен Каракачанов

Бюджетът отдавна не бил толкова висок

Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник - този на полковник Стефан Илиев (1869 - 1917) - легендарен командир на 15-и пехотен Ломски полк.

Монументът беше тържествено открит днес на площад "Възраждане" в Белоградчик.

Паметникът на полковник Стефан Илиев в Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е вторият в страната. Негов автор е скулпторът Светлин Николаев. Министерството на отбраната изцяло финансира изграждането на военния мемориал с финансови средства в размер на 10 800 лв.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, кметът на града Борис Николов и родственици на полковник Стефан Илиев. Бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.