След като са сезирани, КПКОНПИ са длъжни да извършат проверка за поръчките на тестовете за учениците, аз нямам никакви притеснения. Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров в НС днес.

Всички документи, свързани с провеждани на поканите към фирмите за доставки на тестовете - са публикувани на страницата на МЗ, категоричен бе той. Самите покани, сключените договори, протоколите от заседанията, класиранията. Щях ли да ги публикувам, ако имам притеснения по отношение на процедурата. Нека се извърши проверката, това, което е неприятно е, че се хвърлят грозни обвинения, служителите на МЗ срещу служителите, които участваха и работиха извънредно, положиха огромни усилия - не заслужават такова отношение, посочи Кацаров. Той призова КПКОНПИ да си извърши проверката, защото всичко е направено ясно и прозрачно. Наличните тестове за учениците трябва да стигнат до средата на януари, но трябва да се пита МОН, каза Кацаров.

Кацаров: Достатъчно тестове за учениците има до средата на януари

Кацаров: Достатъчно тестове за учениците има до средата на януари

Плановите операции се възстановяват от понеделник

МС ни отпусна пари за закупуване на 1.5 млн. теста, ние закупихме три пъти повече, три пъти е намалена цената, поясни той. Преди това Кацаров отговаря от трибуната на парламента в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ проф. Асен Балтов (бивш директор на Пирогов). Данъкоплатците са ощетени с 1 милион, но щетата е стрес и паника за неприсъствено обучение за по-дълъг срок. Дойдохте с претенция за компетентно управление, посочи Балтов. Кацаров му отвърна, че неустойките за доставките са променени в българския интерес, а изискването за 75 срок на годност на тестовете е стандартно изискване за тестове за деца.

На въпроса за загубата на държавата от сключените договори - Кацаров поясни, че е намалена цената от сключените договори три пъти и с постановление на МС са дадени средства за 1.1 млн. теста, а са закупени 4.7 млн. теста със същите пари. Има тестове до средата на януари, държавата само е спечелила от начина, по който са проведени поръчките, категоричен е той. Разпространявате неверни твърдения и фалшиви новини, личната ви неприязън е затова, че ви уволних и представих доказателства на прокуратурата и МВР като директор на Пирогов, запазете чувствата за вас, не ги излагайте пред НС, категоричен бе здравният министър.

Стойчо Кацаров отговори и на въпроса и за липса на шествалентна ваксина за децата - няма липса, има количества за декември и планиране за януари. По отношение на липсата на вентолин и пулмикорт, той поясни, че от конкретния търговски продукт вентолин, за който се пита, наистина има малки количества в складовете, но е уведомена Агенцията по лекарствата. Има налични два аналогични продукта със същото съдържание. Имало затруднения с продукта за 20 дози пулмикорт, но от този с 30 дози има достатъчно на пазара, включително и ще бъдат доставени допълнителни количества до края на годината.