Спрямо юни 2009 г. цените на основните хранителни стоки през юли остават стабилни, като отклоненията в двете посоки са средно между един и четири процента.

Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БНР.

От юни се наблюдава слаба тенденция на покачване на цената на едро на олиото и брашното, в резултат на което през юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цените на тези стоки.

Запазва се тенденцията на стабилизиране и спад на цената на захарта, варивата и ориза, както и сезонното намаление на повечето плодове и зеленчуци. Спрямо същия месец на предходната година се наблюдава спад на цените на повечето основни хранителни стоки, с изключение на колбасите, рибата и яйцата. По-големи колебания на цените през юли тази година спрямо същия месец на миналата година има при плодовете и зеленчуците.

След изчерпването на реколтата от ягоди и череши, чийто най-активен сезон беше през юни, през юли от българските плодове най-голямо предлагане има на праскови и кайсии. При цената на кайсиите е отчетен най-голям спад - 21.6 %.

Намаление на цената е отчетена при прасковите с 14.5 %и бананите - 2.8 на сто.

Поскъпване през юли, спрямо юни, е регистрирано при ябълките - 5.6 % и лимоните - 15 %. От зеленчуците най-много са поевтинели зелените чушки /31 на сто/ и оранжерийните домати /23.8 на сто/.

Между 14 и 17% е поевтиняването на оранжерийните краставици и чесъна, а цената на зелето се е понижила с около 3 на сто.

През юли, спрямо юни, е отчетен слаб ръст на цената на картофите - 1.4 %.

През юли тази година, спрямо същия месец на миналата, е отчетен спад на цените на олиото /4 на сто/, брашното /29 на сто/, млечните произведения /9-16 процента/, пилешкото месо /12 на сто/, захарта, фасула и ориза /6 процента/.

Почти без промяна остават цените на шпековия салам и лещата. Възходящата тенденция при цената на месните произведения и рибата се запазва, като средногодишното поскъпване на кренвиршите е 20 %, а на малотрайните колбаси, рибата и яйцата е около 10-13 на сто.

Най-голямо годишно намаление е отчетено при цената на лимоните, като тяхната цена през юли 2009 г., спрямо юли 2008 г., e с 38% по-ниска.

Най-голям едногодишен ръст е отбелязан при цената на картофите - 51 %
Кайсиите през това лято са с 32% по-скъпи. Поскъпването на годишна база на прасковите, оранжерийните домати, зелето и бананите, е 13-20 процента.