Министър Кирил Петков не е поемал никакви ангажименти, а в момента се намира и работи в мандата си на служебен министър в това служебно правителство и не се занимава с партийни дела. Това увери лично той на настоятелните въпроси дали се подготвя за следващ мандат.

Не са провеждани разговори, заяви Петков, макар и от думите да се разбра, че ще е готов отново да бъде служебен министър. Петков посочи, че би продължил да бъде служебен министър, ако бъде поканен и това е най-доброто и увери, че ще продължи да е част от промяната. Предстои обаче решение и издаване на указ.

В момента приоритет за него е актуализацията на бюджета. Напълно провален би бил мандата на това Народно събрание, ако в оставащото му време не даде нотификация тези 2 млрд. лева да бъдат използвани и то при кризите, които предстоят, настоя Петков.

Кирил Петков не иска мястото на Иванов в ДБ - има си 90 хил. последователи и не се чувства сам

Кирил Петков не иска мястото на Иванов в ДБ - има си 90 хил. последователи и не се чувства сам

Иска да е част от промяната, а за канадското гражданство му е интересно какво ще реши Конституционния съд

"В момента има два огромни приоритета, които виждаме като два огромни проблема. Първото е да сме сигурни, че актуализацията на бюджета ще мине в следващите две седмици. Притеснявам се, че темата за политически проекти започва да измества по-важната тема ще имаме ли пари за следващите 4 месеца", коментира Петков и настоя наличните и предвидени 430 млн. лв. да бъдат факт преди да се затварят бизнесите, ако се стигне до такъв сценарий. Според него е необяснимо да имаме пари, да се нуждаят от верифицирането им, за да може да се използват и да влизаме в кризи без финансови средства.

На брифинг Кирил Петков обяви създаването на механизъм - сертификат "Община без корупция". Идеята на тази програма е заедно с Transparency International Bulgaria, които са световни лидери по темата антикорупция да се създаде механизъм, в който всяка община, която желае, да може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Transparency International Bulgaria ще бъде гарант, че ако има проблеми за инвеститорите, те ще имат още една страна, към която да се обърнат при проблем.

Кирил Петков в обяснение: Слави ми каза "Кириле, бих се радвал да си министър"

Кирил Петков в обяснение: Слави ми каза "Кириле, бих се радвал да си министър"

Но Петков само му благодарил за поканата и за него е много важно да се свърши работа и не гони постове

От една страна сертификатът ще гарантира подобряването на самите процеси в общините, а от друга страна ще увеличи доверието у самите инвеститори. По думите му по този начин ще бъде дадена възможност на общините, които се борят срещу корупцията. Към този момент желание да се включат са заявили общините Видин, Русе, Бургас.

Изпълнителният директор на компанията, специализирана в борбата с антикорупцията Калин Славов заяви, че от 2014 г. работят върху местния индекс за почтеност и в полезрението на оценяването им ще бъдат кметът, общинският съвет и областният управител.