Книгоиздаването ще се възстанови по-бавно от туризма след кризата. Браншът ни също е тежко засегнат и ще са нужни месеци или години за възстановяване. Зависими сме от финансовото състояние на читателите.

Това каза за "Денят ON AIR" директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски.

Той коментира намаляването на ДДС с 9% за туризма и призивите за намаляване ДДС и върху книгите.

За него е една закъсняла стъпка към спасяването на книгоиздаването, но въпреки това и сега е необходима. 

От години апелирахме за това и трябваше да се случи криза, за да стане факт, каза той.

Той счита, че ще е успех цените на книгите да се задържат без промяна, въпреки че нормално следствие от намаления данък би било поевтиняване.

Кризата направи така, че първо се купуват основни храни и после - останалото.

Според него, от принудителното спиране на работа с месеци страдат книжарниците, които плащат високи наеми и не е ясно колко от тях ще оцелеят.

Вероятно ще фалират и издателства, прогнозира Кицевски.

За електронното обучение, което беше въведено у нас, той счита, че нищо не може да замени връзката на ученика с учителя в класната стая.

Намаляването на ставката на ДДС върху книгите е от ключово значение за подкрепата на издателства, автори, книжари, преводачи, илюстратори. Това се каза преди дни в писмо до премиера Бойко Борисов от асоциация "Българска книга".

Призовават намаляване ДДС и върху книгите

Призовават намаляване ДДС и върху книгите

От бранша очакват по-ниските ставки за книгите да станат закон

В период, в който държавата е в толкова дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. Точно в този момент държавата показва къде са нейните приоритет, пишат от асоциацията.

От бранша припомниха, че от началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България.