Намаляването на ставката на ДДС върху книгите е от ключово значение за подкрепата на издателства, автори, книжари, преводачи, илюстратори. Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов от асоциация "Българска книга".

Очакването на асоциацията е, че намаленото ДДС ще се превърне в действащ закон. Всяко отсъпление от тази позиция ще бъде отказ от развитието ни като цивилизована европейска държава, категорични са от асоциацията.

В период, в който държавата е в толкова дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. Точно в този момент държавата показва къде са нейните приоритет, пишат от асоциацията.

Съгласно законодателството (Директива 2006/112/ЕО и др.) и съдебната практика на ЕС намалени ставки на ДДС може да се прилагат по отношение на хранителни продукти, лекарства, книги и печатни продукти. Тези ставки са приложими и за бранш, които е от изключителна важност за местната икономика. 

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

Борисов склони на 9% ДДС за туризма със звезда от 2021 г.

За Борисов решението е политически риск, а Горанов бил против

От Асоциация "Българска книга" повече от 10 години настояват ставката на ДДС върху книгите да бъде намалена, съобразно съществуващите европейски практики. Асоциацията е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението, обединяваща над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90% от книжната продукция в България.

Секторът е изключително тежко засегнат от извънредното положение:

  • спадът в книжния сектор се оценява на между 50 и 70%
  • голяма част от книжарниците бяха затворени, а тези които бяха отворени нямаха клиенти
  • постоянно получаваме сигнали от книгоиздателите, че нямат възможност да издават нови заглавия, поради липса на средства, мотивират се от бранша.

Намаляването на ДДС върху книгите ще е от решаващо значение за възстановяването на бранша и ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от населението, която е силно засегната икономически от кризата.

От бранша припомнят, че от началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България.

Нека не забравяме, че книжният сектор включва в себе си много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата. Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика - четящите нации имат по-успешни икономики, допълват от Асоциацията. 

Румен Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

Румен Радев: Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да взимат решения

СУ е люлката на знанието, свободата и критичното мислене според президента