"Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България." Това заяви президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В изказването си на тържественото събрание президентът поздрави възпитаниците на първия български университет и акцентира, че именно студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Радев зове властта да нагази в нерадостната българска действителност

Радев зове властта да нагази в нерадостната българска действителност

Не съм избран, за да премълчавам истината, каза президентът

По думите му през годините на прехода българите са приели, че несправедливостта е ориста на българския народ. Днес обаче младите трябвало да покажат, че справедливостта може да възтържествува.

Радев: "Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята!"

Президентът припомни и че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. Според него Софийският университет е люлката на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменно търсене на истината.

Софийският университет е университетът с главна буква, хвали го ректорът

Софийският университет е университетът с главна буква, хвали го ректорът

Бездуховният човек, колкото и да е осигурен материално, не е щастлив човек

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", натърти държавният глава.

Истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществената, категорично заяви президентът.

Румен Радев вярва в иновативността на българина

Румен Радев вярва в иновативността на българина

Административните облекчения са най-важният стимул

"Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", призова още той.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

Йотова: Бъдещето на България се формира в СУ "Св. Климент Охридски"

Йотова: Бъдещето на България се формира в СУ "Св. Климент Охридски"

България се нуждае от енергията на младите за сплотяваща идея и национална кауза