Кметът на Ловеч Корнелия Маринова изрази тревога от финансовите ограничения по строежа на темата АМ "Хемус". Това е огромен удар по общините, защото сме предприели реновиране и рехабилитация на индустриалните зони

"Изказването на министъра на финансите, че това не спешен ремонт, както и решението, което МС взе неотдавна, хвърлят в огромно притеснение нашата общност. В тази връзка хората питат - на базата на какво е взето това експертно решение и становище, че това не е обект от първостепенно решение? Извършена ли е предварителна оценка на съответствието, нещо, което се изисква и за най-малките проекти, за да се види какво ще е отражението на един или друг проект върху развитието на местната общност? Очевидно не е."

След това кметът на Ловеч изтъкна, че много от инвеститорите, които и в момента са заявили желание за работа, се чувстват объркани от това, което се случва. Кметът подчерта, че много от фирмите са поели ангажименти за разширяване на производството с оглед перспективата на магистралата. След това попита - не се ли притесняват управляващите от искове?

"Считам също, продължи Маринова, че това е огромен удар по общините, защото мнозина от общинските ръководства сме предприели действия по реновиране и рехабилитация на индустриалните зони, включили сме се в интегрираните планове за развитие, в изграждане на нови паркове и зони. Какво става на практика с тези наши проекти и заетост на хората?"

Строежът на АМ "Хемус" няма да продължи, притеснен Гаджев

Строежът на АМ "Хемус" няма да продължи, притеснен Гаджев

ГЕРБ питат как ще се харчат средствата, предвидени за магистралата

Припомняме, правителството обезпечи финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на МРРБ за строителството на АМ "Хемус" до края на 2021 г.

Това се случи, след като от "Автомагистрали" предупредиха, че са пред финансов колапс заради блокирани от принципала банкови сметки и това може да доведе до временно спиране на изграждането на магистралата.

Те обясниха, че след продължителна писмена комуникация с МРРБ, принципалът на дружеството - на 25 юни с писмо до търговските банки Комитова ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв.

От дружеството обаче са категорични, че сумата е крайно недостатъчна за нормалното му функциониране. Те подчертават, че с тези действия се блокира дейността по изграждането на АМ "Хемус" и поддръжката на автомагистралите в страната.