Служебното правителство взе решение, с което се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала "Хемус" до края на 2021 г., съобщават от Министерски съвет.

Доизграждането на деветте участъка на АМ "Хемус" ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Комитова търси едни платени 84 млн.лв. на АМ "Хемус"

Комитова търси едни платени 84 млн.лв. на АМ "Хемус"

Няма отчуждителни процедури за отсечката

Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID - 19. Това са парите, за които бе обявено, че са дадени авансово от "Автомагистрали" на изпълнители за отсечки, за които дори няма и извършени отчуждителни процедури. 

"Автомагистрали" спират строежа на АМ "Хемус" заради блокирани банкови сметки?

"Автомагистрали" спират строежа на АМ "Хемус" заради блокирани банкови сметки?

Дружеството е изправено пред финансов колапс

Правителственото решение е прието неприсъствено.

Припомняме, че регионалният министър издаде заповед за смяна на ръководството на "Автомагистрали". Съдът обаче спря вписването на новите шефове. И то дори втори път след като регионалният министър Виолета Комитова атакува решението.

До решението се стигна, след като на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагистрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти.