Съдът спря и втория опит на служебният регионален министър Виолета Комитова да смени ръководството на "Автомагистрали", съобщават от "24 часа".

Това се е случило вчера с решение на Софийския градски съд, а мотивите са същите, с които бе спрян и предишният опит.

Оказва се, че казусът е попаднал при същата съдийка, която спря и първия път вписването на новите директори - Мария Иванова-Вранеску.

Разглеждайки исковата молба на сегашния шеф на дружеството Стоян Беличев срещу опита за смяната му, тя постановява същото - вписването от Агенцията по вписванията трябва да се прекрати с мотива, че не е спазен императивен текст от Закона за публичните предприятия, изискващ за тези длъжности да се проведе конкурс.

Съдът не разреши смяната на шефовете на "Автомагистрали"

Съдът не разреши смяната на шефовете на "Автомагистрали"

Аргументът е, че регионалният министър не е провел конкурс за постовете

По този начин случаят остава висящ, докато спорът не се разреши по същество. Това обаче може да отнеме много време.

Припомняме, миналата седмица регионалният министър издаде заповед за смяна на ръководството на "Автомагистрали". Когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите обаче, смяната беше атакувана от Стоян Беличев с мотива, че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на "Автомагистрали" трябва да е от 5, а не от 3 членове, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

Вече има обявен конкурс за шефските места на "Автомагистрали"

Вече има обявен конкурс за шефските места на "Автомагистрали"

Министър Комитова е пуснала нова заповед за рокадата

След няколко дни Комитова издаде заповед за отмяна на предишната си заповед и издаде нова с абсолютно същия текст, като документите отново бяха внесени в Агенцията по вписванията. Така се постъпва обикновено, когато се търси начин решението на даден казус да попадне на друг съдебен състав, който би могъл да не го оспори. Това обаче в крайна сметка не се е случило.

До решението се стигна, след като на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагистрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.