Днешната българска политика влезе в един капан - капанът на Facebook, единственото, което прави Facebook, е да мрази, там ескалира омразата. Това, което виждам, не само в днешния ден, не само в парламента, е логиката на Facebook - силата е в омрaзата, но такова нещо политика не прави.

Така коментира за "Денят ON AIR" политологът Румяна Коларова актуалната ситуация в страната и конфликта между президента Румен Радев и експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според нея, българският народ не може да избере едното или другото.

Борисов пита Радев откъде знае кой ще е следващият главен прокурор

Борисов пита Радев откъде знае кой ще е следващият главен прокурор

Лидерът на ГЕРБ можел да каже много неща за хората на президента на бъдещия обвинител №1

"Той показа, че гласува и за двете. Вместо да се мисли за партийна коалиция, се мисли за надпартийно правителство и ни се дава за пример служебен кабинет, на какво отгоре? Това е глупост - пред избор за втори мандат да ерозираш партията, която те е подкрепила. Това е некоректно към партията, която ти е дала възможност да влезеш в политиката. Президентът трябва да даде възможност на всяка партия", категорична е тя. Всички протестни партии ще бъдат засегнати. Той избра експерти, никой от тях нямаше политическа биография. Когато слагаш едни хора като експерти, а накрая казваш, че постигаш политически баланс, е не може. Цялата власт е в ръцете на Радев. Как ще събереш заедно партии, които не се понасят, тези партии как ще работят за един човек, ми няма как", допълни Коларова.

"Виждаме, че се стигна до противопоставяне, което бележи следващия връх от поредица на сблъсъци между Радев и Борисов. Все още няма по какво да се отсъди българските граждани дали заемат едната или другата позиция", смята социологът Добромир Живков.

Според него, президентът е направил много добър баланс между партиите.

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Да сме сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация

"Това правителство успя да постигна много добър баланс, да застане добре в средата. Успя да изиграе тази балансираща роля. Няма да има партия, която няма да бъде засегната", посочи Живков. По-добрият сценарий е заради повишената избирателна активност. Моля, аз искам да играя чисто, искам да има редовен кабинет, който да организира избори, това е неговия подтекст", отбеляза Живков.