Коледни подаръци за 130 деца, чиито родители са в затвора, приготвиха от благотворителната католическа организация „Каритас" заедно с доброволци от други неправителствени организации в Русе, съобщи БНТ.

Кампанията е част от програмата "Ангелска елха", която се реализира в 98 държави. Идеята е да не се прекъсват връзките между лишените от свобода и техните деца.

Кампанията "Ангелска елха" започна през октомври, когато от „Каритас" е са изпратени писма с молба за дарения до фирми, частни предприемачи, институции и неправителствени организации.

Отзовали са се много хора - с нови дрехи, играчки, книжки и лакомства. Включили са се и ученици от русенски училища. Дарителите, макар и щедри, понякога недоумяват защо инициативата е насочена към децата на лишени от свобода.

"Тези деца остават извън всякакви благотворителни кампании... Децата, чиито родители са в затвора, не са с нищо по-различни от другите деца и те заслужават да знаят, че техните родители ги обичат, че ние ги обичаме и подкрепяме, те не са виновни за нищо. Ние смятаме, че не е редно да ги съдим." - пояснява Йоана Терзиева, координатор на кампанията.

Общо 400 деца от страната, чиито родители са в затворите, ще получат коледни подаръци чрез кампанията "Ангелска елха".

От „Каритас" обещават, че дарителските акции няма да бъдат само кампанийни, защото децата имат нужда от грижа и внимание през цялата година.