Концесионерът на Летище "София" "Соф Кънент" АД има намерение да инвестира повече от заложените в контракта с държавата средства за периода 2022-2025 година. По силата на договора тази сума следва да е 43 милиона лева.

Това съобщи на изслушване в Комисията по транспорта в Народното събрание изпълнителният директор на компанията концесионер Хесус Кабайеро Пинто. Концесионерът влезе във владение на летището през април 2021 година, а договорът бе подписан по време на управлението на кабинета "Борисов 3".

"След 6 седмици, след като се консултираме и с министър Събев, ще обявим точния размер на тези инвестиции", каза Пинто.

Летище София е обслужило двойно по-малко пътници миналата година спрямо 2019 г.

Летище София е обслужило двойно по-малко пътници миналата година спрямо 2019 г.

Германия е страната, до която са пътували най-много хора

"Концесията е за 35 години, като в началото платихме 660 милиона лева, което е равно на 20-годишната печалба, която летище "София" е генерирало преди това. Общата ни инвестиция ще е 1,2 милиарда лева", добави той. Но посочи - плановете за ударни инвестиции били парирани от ковид кризата.

"Това беше най-голямата криза в историята на авиацията. През 2021 и очаквано през 2022 ще губим по 120 милиона лева на година. През 2019 през летището са минавали 7 милиона пътници, в момента са 3,3 милиона. Но въпреки това не уволнихме служители и не увеличихме летищните такси, както направиха много други летища в Европа", подчерта концесионерът на летище "София".

Над 900 млн. лв. инвестиция у нас обещава концесионерът на летище София

Над 900 млн. лв. инвестиция у нас обещава концесионерът на летище София

Предвиждало се само отлагане на годишните концесии, дължими за първите 10 години

В момента се работи по няколко аспекта за модернизация на аеропорта - реконструкция на Терминал 2, предстои строителство на Терминал 3, до месец ще бъде модернизирана търговската зона, обновява се системата за пакетиране и обработка на багаж, разширява се капацитетът на пунктовете за проверка. Освен това - преди дни е получено разрешение за започване на ремонт на паркинга пред летището, в момента намиращ се далеч не в цветущо състояние.

Транспортният министър иска ясни и видими резултати от концесионера на летище „София“

Транспортният министър иска ясни и видими резултати от концесионера на летище „София“

Процедурата за избор на концесионер е приключила

Основната цел - да бъде удвоен пътникопотокът от този преди кризата, като за целта се работи активно с редица авиокомпании за увеличаване на броя полети. За това и помагат ниските летищни такси - най-малките в цяла Европа, дори в сравнение с летищата в Бургас и Варна, подчерта Пинто.