Новопостроеният кораб за хидрографски проучвания на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) се очаква да акостира в Русе днес между 14.30 ч. и 15.00 ч. на понтон №2.

Той беше спуснат на вода в началото на годината. Плавателният съд отплава от варненската корабостроителница "МТГ Делфин", където и беше построен, и ще пристигне в Русе по вода.

Специализираният катамаран тръгна от варна и премина на собствен ход през канала "Черна вода" в Румъния, свързващ Черно море с река Дунав.

Маршрутът на плавателния съд е: Варна - пристанище Костанца - канал "Черна вода" -Русе. Общият сбор е от близо 400 rkm.

В началото на февруари корабът беше сертифициран от класификационната организация Бюро Веритас и ще бъде вписан в регистъра на корабите под името "Дунав 1".

9 държави ще следят седиментния баланс по Дунав

9 държави ще следят седиментния баланс по Дунав

Партнираме си по линия на транснационално сътрудничество

Това е единственият кораб под български флаг с такава мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите.

Чрез проучванията и измерванията ще се проследяват хидроморфоложките изменения на реката и движението на седиментите, които са причина за образуването на прагови участъци. Извършването на точни анализи ще дава насоки за потенциалното изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката.

Предстои провеждането на церемония по именуването на плавателния съд.