Три проекта за златните паспорти разгледаха депутатите на първо четене - един на Министерски съвет за спиране на инвестиционното гражданство, два на ДПС - един, с който също се спира инвестиционното гражданство и друг за проверка на златните паспорти.

Правосъдният министър Надежда Йорданова се обяви срещу това хора по бързата писта да се получава българско гражданство. Тя призова депутатите да подкрепят проекта на МС.

ДПС също имат предложения. Йордан Цонев припомни, че партията е била против текстовете за инвестиционното гражданство, тъй като няма гаранция, че инвестициите, които ще направят кандидат българите, ще са реални. Депутатът припомни "извращенията", по думите му, с търговията с инвестиционно гражданство.

Хамид Хамид представи и другия законопроект на ДПС по темата. Формацията иска да се извърши проверка на механизма по получаване на златни паспорти. Той настоява там, където има нарушение, паспортът да бъде отнет. Гражданството е право, не стока, която може да се продава, подчерта Хамид и изтъкна, че този циничен бизнес застрашава националната ни сигурност. Йордан Цонев поиска нов механизъм за издаване на гражданство и затягане на режима. Редица европейски държави обаче смятат, че контролът не помага. Хамид Хамид пък захапа ПП за куролацията им по темата.

ДПС дава Надежда Йорданова на главния прокурор за клевета

ДПС дава Надежда Йорданова на главния прокурор за клевета

Отново съзряха заговор във връзка със "златните паспорти"

Антоанета Цонева от ДБ пък попита къде е Делян Пеевски като един от вносителите на проектите на ДПС. Позицията на господин Пеевски е ясна, отговори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това, че гражданство се продава не е новина, изтъкна и социалистът Крум Зарков. Той обаче недоумява защо толкова време е отнело на държавата, за да разбере това. Инвестиции, растеж, благоденствие не се постигат чрез схема, подчерта червеният депутат.

Цончо Ганев от "Възраждане" също се обявиха срещу тази практика. По думите му с подкрепата на ВМРО от години се продавали български паспорти. Той настоя да се премахне златния паспорт и поиска задълбочена проверка как са се издавали такива паспорти, а на виновните да се потърси отговорност.

Йордан Цонев отново взе думата и настоя за конструктивен диалог. 

Антоанета Цонева от ДБ се включи в дебата и предложи да има ден на Светата главна прокуратура заради пропуснатите много гейтове.

Проектите на ДПС не минаха. Приет бе законопроектът на МС. В една посока говорихме, но в обратната гласувахме, коментира вота лидерът на ДПС.

Най-много "златни паспорти" издадени 2016-2019 г.

Най-много "златни паспорти" издадени 2016-2019 г.

И към Янаки Стоилов е имало въпроси от страна на ДПС по темата