Световната икономика започва изкачване от дъното, пътят ще е неравен и несигурен, обяви на пресконференция за българските мерки управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, съобщава БНТ.

МВФ прогнозира спад на глобалната икономика от 4.4% до края на 2020 г. вследствие на пандемията от коронавирус. Тя ще остане доста под предкризисните нива на растеж въпреки очакваното възстановяване от 5.2% през 2021 година

Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, коментира Георгиева. "Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителствата трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги".

Към момента България се справя по-добре от много държави с кризата. Както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. "България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория".

Георгиева обясни, че трябва да се обръща специално внимание на банковата система. МВФ очаква промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите.

Основните препоръки са: да продължи фокуса върху здравето, докато не излезем от кризата. Политиката за ваксините е икономическа политика; докато не видим здравната криза да отмине, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата, да не отрежем тези животоспасяващи подкрепи. Да не отрежем тези подкрепи, които сме създали до този момент; фискалната политика трябва да бъде гъвкава, да се приспособява към променящите се условия. Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците. Солидни инвестиции.

Какъв ще бъде света след пандемията, какво можем да направим, за да имаме по-динамична, устойчива икономика. Трябва да използваме големия фискален стимул. Трябва да го насочим към икономиката на 21 век - дигитална, зелена, по-справедлива, с други думи по-устойчива.

Според Георгиева, успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Кристалина Георгиева: Икономическите мерки срещу COVID-кризата трябва да продължат

Кристалина Георгиева: Икономическите мерки срещу COVID-кризата трябва да продължат

30 г. от членството на България в МВФ...