По време на във видеоконференция на тема "Западните Балкани и ЕС по време на COVID-19", организирана от Европейския съвет за външна политика и фондация "Конрад Аденауер", външният ни министър Екатерина Захариева изказа прогнозата си, че кризата ще подтикне ЕС да изгради своя собствена стратегия с Китай.

По думите на Захариева ЕС е откликнал и помогнал на Китай в началото на пандемията, а Пекин също е помогнал на ЕС. "Помощта винаги е добре дошла отвсякъде, но е добре тя да не се използва за пропаганда и за геополитически цели, още повече, когато става въпрос за здравето на населението", заяви още Екатерина Захариева.

Оценката на Захариева на Декларацията, одобрена вчера на виртуалната Среща на върха "Европейски съюз - Западни Балкани", и обявените пакети от помощи, е, че те открояват Западните Балкани и темата за разширяването като дневен ред на Европейския съюз. Захариева се надява резултатите от виртуалната Среща на върха в Загреб да дадат силен отзвук сред гражданите на 6-те страни.

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

Борисов получил подкрепа за договора за добросъседство

Припомняме, че вчера бе обявен финансов пакет в размер на 3,3 млрд. евро, а външният ни министър припомни и помощта от нашата страна за Р. Северна Македония и Западните покрайнини.

Ако си научим уроците и си вземем поуки от това, което сме разбрали сега, ЕС може да излезе по-силен от кризата от гледна точка на връщане на ключови производства на територията на съюза, на осигуряване на средства за ключови медицински изследвания, заяви Екатерина Захариева.

На въпрос за влиянието на кризата с коронавируса върху българската кандидатура за членство в Еврозоната Екатерина Захариева подчерта, че българското правителство и БНБ са изпълнили плана и изрази надежда скоро страната ни да бъде приета едновременно в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз.