Живущи от "Младост", "Дружба" и други квартали на столицата излязоха на пореден протест. Този път пред Столична община, за да покажат, че са против незаконосъобразното застрояване.

Те са подготвили отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова.

Протестиращите искат да бъдат допуснати на заседанието на Общинския съвет, както и исканията им да бъдат вкарани като точка от дневния ред. Столичани настояват за защита на зелените площи в "Младост" и в другите квартали, искат и да бъде иницииран референдум - до момента са събрани 14 040 подписа.

Бизнесдама скочи срещу протестиращите против застрояването, обяви гладна стачка

Бизнесдама скочи срещу протестиращите против застрояването, обяви гладна стачка

Също и заради спирането на неин строеж от общината

Настояват още да не се изсича Борисовата градина.

Иван Христов, който живее в "Младост" 1 посочи, че има информация за 30% санитарна сеч на дървета. Всяко трето дърво ще бъде унищожено, предупреди той и запита как разбраха, че тези дървета са болни.

Според друг протестиращ, Марияна Кръстева, по необясними причини не били допускани на заседанието на Общинския съвет. Тя обясни, че биват изолирани в отделна стая и наблюдават заседанието през монитор, без да могат да представят въпросите и да предложат решения.

Снимка 277703

Източник: БГНЕС

Протестиращите жители на "Младост", "Дружба" и другите проблемни квартали обвързаха проблема със застрояването с проблема от последните дни с "Топлофикация".

Припомняме, през последните дни в редица столични квартали е спряно топлоподаването заради голяма авария.

По думите на протестиращите инфраструктура започва да не издържа на прекомерното застрояване. Хората се оплакаха, че от няколко дни нямат топло и вода, а дори и да имат, то е за два часа.

Носят и различни плакати. Чрез един от тях задават въпроса "Госпожо Фандъкова, архитект Здравков, какво означава концепцията ви София зелен град?". На други плакати пък гражданите заявяват желанието си за местен референдум в "Младост" на 26 март, когато всъщност са предсрочните парламентарни избори.

На протеста участваха около 20 души.

Снимка 277701

Източник: БГНЕС

От своя страна собственик на имот в "Младост" - 1 и строителен инвеститор Изабела Сярова обяви, че започва 14-дневна гладна стачка, след като общината е спряла неин строеж на офис сграда.
В ефира на "Здравей, България" Сярова обясни, че има всички необходими разрешителни, за да довърши вече започната сграда.

Според информация на Нова телевизия общината заявява, че изграждането на проекта е спряно заради установен проблем с фундамента.