Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни, че всички проекти по програма „Околна среда" се финансират авансово с 10, а не с 20 процента от стойността на проекта.

Караджова каза това в отговор на поисканата й оставка от кмета на Сливен Йордан Лечков, който поиска проектът за водния цикъл в града да бъде финансира авансово с 20 процента.

Нона Караджова не смята, че за община Сливен трябва да се прави изключение. Според нея Йордан Лечков е свикнал на специално отношение при финансирането на проекти в неговата община, съобщи БНР.

Нона Караджова уточни, че договорът между община Сливен и МОСВ за 10 процентно авансово финансиране на проекта е подписан през декември м. г. До момента, обаче, не е стартирана обществена поръчка по него.

През август месец тази година, в писмо до общините Нона Караджова призовава временно да бъдат спрени обществените поръчки по нови проекти, докато се изясни дали документите са в изрядност, за да не се окаже впоследствие, че от министерството не могат да възстановят дадените пари.

"Аз задавам въпроса, защо кметът се е съгласил да сключи договор с 10 процента аванс. Кметът по никакъв начин, към никой не се е обърнал и от никой не е поискал 20 процента аванс. Аз не виждам никаква специална причина, дори и да е звезда", подчерта министър Нона Караджова.

Нона Караджова допълни, че Йордан Лечков може да стартира проекта, ако е уверен, че няма нередности в документацията. В подобен случай не би трябвало да има проблеми с финансирането му.

Снимка: Emaxpress
Проектът, обаче, не може да бъде финансиран авансово с 20 процента, защото това би означавало неравнопоставеност между отделните общини.

"Нещо повече, вероятно редица общини не са кандидатствали, защото тези 10 процента, вероятно, са им били недостатъчни", изтъкна Караджова.

От своя страна Йордан Лечков отговори, че „който не си върши работата, трябва да си ходи".
"В понеделник до премиера, с копие до Националния фонд, и копие до ЕК поисквам официално оставката на Нона Караджова и ще посоча всичко това в документите", закани се кметът на Сливен.

"Така е. Който не си върши работата, както трябва, трябва да си тръгва. Това имам да кажа. Нищо повече на този етап", заяви още Йордан Лечков.