Левицата внася закон за изменение на Закона за физическото възпитание и спорта. Народният представител от "БСП за България" Весела Лечева е сред вносителите на закона.

Два законопроекта предлагат пенсии за децата на починали олимпийци

Два законопроекта предлагат пенсии за децата на починали олимпийци

Дариткова дойде да почерпи, Атанасов се сконфузи

Червените настояват месечната пожизнена премия за личните треньори на олимпийските медалисти и за старши треньорите на сборните олимпийски отбори по съответния спорт, придобили право на пенсия за осигурителен стаж, да са в размер на 80% от премията на техните състезатели.

В закона се предвижда, когато става дума за повече от един олимпийски медалист, премията на треньора се определя спрямо премията на състезателя с най-доброто постижение.

Минималната пенсия в България вече е 200 лв

Минималната пенсия в България вече е 200 лв

Договорено е преизчисляване на старите пенсии

"Дължим признателност към българските треньори на олимпийски медалисти, затова предлагаме по-адекватен размер на предвидените в закона месечни премии за тях. Безспорно е, че титлите и медалите са резултат от общите усилия, общия труд и от професионализма на спортист и неговия треньор", коментира Весела Лечева.

Социалният министър не поема отговорност за преизчисляване на пенсиите
Обновена

Социалният министър не поема отговорност за преизчисляване на пенсиите

Около 2 170 000 пенсионери има в страната

Позицията на Лечева е, че към момента с настоящия закон работата на треньора по-скоро остава недооценена. Според нея това е сред основните причини доказани български имена в тази професия да предават своя опит извън България.

Предвижда се промяната в закона да засегне 150 български треньори и специалисти.

Предложението вече е разгледано в Комисията за децата, младежта и спорта. Предстои разискването му на първо четене в пленарна зала.